Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Őszi színes-köves tájséta Balatonfüredről

Őszi geotúránk valódi feltöltődést tartogat minden természetjárónak. Az elragadó hangulatot árasztó szőlőhegyek oldalában, az eldugott szurdokvölgyek mélyén, a Balaton roppant víztükrére nyíló kilátópontok magasában megtapasztalhatjuk azt az érzést, ami ilyenkor mindent átjár a csendesedő természetben, a pirosló cserszömörcétől a lombjukat halkan hullató erdőkig.
Az egyik Balatonfüred környéki történelmi pince bejáratánál vesszük az első lendületet, ami alkalmat ad arra, hogy dicsérjük a Balaton északi partjának kiváló szőlőnevelő adottságait és visszaidézzük a szőlő és a bor köré szerveződött gazdag kultúrtörténeti örökségét.

sj 20211017 02 700

A présházak és pincék meghitt világából a Száka-hegy rendíthetetlen fegyelmet és ritmikus szabályosságot sugárzó időtlen sziklavilágába csöppenünk, ahol egy 237 millió évvel ezelőtti tengerborítás látványos forma kincsét csodálhatjuk meg, és izgalmas részleteket tudhatunk meg az egykori tenger alatti élővilágról.
Miután a szőlőhegyek palástján sétálva hosszan élvezhetjük a Balaton nyílt víztükrének látványát, vadregényes erdei lépcsősoron leszállunk a Szőllősi-séd különleges atmoszférájú szurdokvölgyébe, ahol a híres Noszlopy-forrás mellett rejtőzködő kőzettani határokat lépünk át a vastagodó színes avarszőnyegen.

sj 20211017 03 700

Kiérve a szurdokból a Tihanyi-félsziget mutatja meg magát olyan páratlan szögből, hogy nem tehetünk mást, meg kell állnunk néhány percre, hogy felvillantsuk a Balaton-felvidéki tűzhányók krónikájának legelső, eget rázó robbanásoktól hangos fejezetét.
Hamarosan megérkezünk az Aszófői-séd fokozottan védett galériaerdejébe, ahol egy igazi elvarázsolt világ fogad minket. Gyönyörű, fejlett mésztufa-gátak sora és egyéb ritkaságok. Legyen ez a meglepetések erdeje...
Visszafelé egy lendületes tempójú 1 órás gyaloglás vár ránk, szép, hegylábi erdei nyiladékokon át, ahol könnyen lehet, hogy elénk ugró vadat is láthatunk!

sj 20211017 01 700


Találkozási hely: Balatönfüred, vásártér
GPS: 
46.963064, 17.875663     TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. október 17., vasárnap, 9:00
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Koczor-pince – Száka-hegy – Bocsár-hegy – Szőlősi-Séd – Noszlopy-forrás – Aszófői-Séd – Koczor-pince
Geotúra várható időtartama: 7 óra
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő
Jelentkezés módja és határideje: előzetesen szükséges jelentkezni, a túrát megelőző napon, 2021. október 16., szombat 16:00-ig, e-mailben vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. Amennyiben nem kívánsz a képeken szerepelni, kérjük, jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012