Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Kab-hegyi bányakerülő

A Déli-Bakony lakói életében fontos szerepet töltött be a bányászat, melynek nyomai a mai napig fellelhetők a Kab-hegy körüli bükkösben. Vendégeinknek bányamérnök túravezetőnk mutatja be a bezárt Jókai bányát a Köleskepe völgyben, annak kapcsolatát a bazaltbányászattal, és egy gyakorló bányamentő táró maradványait. A bátrabbak itt egy üzem alatt átvezető földalatti csatornába is bemerészkedhetnek. Felkeressük a Kab-hegy lábánál vájt bazaltbányát is, s megmutatjuk a benne rejtőző érdekes vulkanikus képződményeket. Bejárjuk a Pokol-lik barlangot, s megtudjuk, hogy eleink mire használták ezt a pokolian hideg lyukat. Utunk során avarkori sáncokat és temetkezési helyeket is érintünk, végül az egykori Cservár major érintésével ereszkedünk vissza a kiindulási helyre.

20210529 rcs 01 700

20210529 rcs 02 345

Találkozási hely:  Bányászati Múzeum parkolója (Ajkacsinger, Molnár Gábor Parkerdő)
GPS: 47.08072717.593852    TÉRKÉP ITT 
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. május 29., szombat 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Bányászati Múzeum – Török tető – Avar sáncok – Köleskepe völgy – Jókai bánya – Erdei iskola (Szőke forrás) – Bazalt bánya – Pokol-lik barlang – Cservár – Bányászati Múzeum
Geotúra hossza: 12 km    
Geoséta várható időtartama: 6 óra
Geoséta nehézsége: közepesen nehéz (szintkülönbség: 250m)
Geoséta jellege: térítéses, 2900 Ft/fő, fizetés a jegy.hu oldalon. Bakony és Balaton, illetve Balaton Best kártyával érkezők 25% kedvezményben részesülnek, melyet az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írt üzenetben igényelhetnek. Sétautalvánnyal (2900,-Ft) rendelkezők az utalvány beszámítását szintén az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írt üzenetben igényelhetik!
Előzetes jelentkezés: külön nem szükséges jelentkezni, a jegy.hu weboldalon történő fizetéssel a jelentkezés automatikusan megtörténik.
Szükséges felszerelés: évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, túrabakancs vagy -cipő, elemlámpa, szendvics, 1 liter ivóvíz
Parkolás: ingyenes, parkolóhelyek a Bányászati Múzeum bejárata előtt
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Raffai Csilla, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 20 824 4675
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: turajo.hu/kab-hegyi-banyakerulo/20210529 rcs 03 345

 

Sétavendégeink kedvezménykupont is kapnak ajándékba, mely az Ajkai Bányászati Múzeum belépődíjából biztosít 50% kedvezményt!

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!
A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tizenkét éves kor felett ajánljuk!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút:
mavcsoport.hu

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012