Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetén a Levendula Ház Látogatóközpont kedvezményes megtekintésével

Geotúránkat Tihany keleti és középső területeire terjesztjük ki, egy 4 órát igénylő, testet-lelket frissítő „időutazás” formájában. A Belső-tó partjáról a fenséges balatoni panorámát kínáló Pisky-sétány, a Visszhang-domb és a történelmi emlékeket őrző Kálvária érintésével kapaszkodunk fel az Óvár tetejére, és egyúttal megérkezünk a korai középkorba, ezen belül is a keleti- és nyugati egyházszakadás évtizedébe. I. András királyunk hitvese, Anasztázia kijevi hercegnő szerzetesei ekkor vájták kőbe az első cellákat, amelyeket sorra járunk, s amelyek Barátlakások néven ismertek. Mindeközben fényt derítünk arra is, hogyan született maga a kő, amelyben a barlangok születtek. Ehhez 8 millió évet kell visszamennünk az időben, abba a világba, amikor ezen a helyen vulkánok sokasága szórta a különleges, szürke szemcsés anyagot a levegőbe, ami visszahullva a felszínre, a Tihanyi-félsziget egész mai területét beborította. Helyenként 30-40 m magas falban láthatjuk ezeket az egymásra rakódott vulkáni rétegeket. Az erdőt magunk mögött hagyva kilépünk a napfényre, ahol az Avarsánc tetejéről nyíló nem mindennapi kilátás egy rövid pihenőre ad majd alkalmat.20180429 tihany baratlakasok VJ 700 Leereszkedve az Óvárról máris a Tihanyi-félsziget középső részén találjuk magunkat. Mielőtt meghódítanánk a Kis-erdő-tető újabb vulkáni magaslatát, a Szélmarta-sziklák természet alkotta szoborcsoportja a jégkorszakok megidézésére buzdít bennünket. Ezen a ponton ér véget a rövid túra, innen néhány perces sétával Tihany szívébe érnek, ahol önállóan fedezhetik fel a további látnivalókat. A hosszú túra résztvevőivel folytatjuk utunkat, a hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő hévforrás-tevékenység hófehér oszlopai tűnnek fel az ösvény mentén. A tó túloldalára átsétálva - néhány lépésre egymástól - egy több millió éves „hévforrás-város” középületeit járhatjuk sorba. A Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot, az Átjáró-barlangot, és végül, de nem utolsó sorban az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárat”, melynek „tetőteraszáról” a Balaton-felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük! A hévforráskúpokhoz való feljutáshoz 50 m szintkülönbséget kell megtennünk. A hévforrások birodalmát magunk mögött hagyva lassan visszatérünk a jelenbe, és a Belső-tó partján a szürke gulya és ürgék legelője mellett elhaladva, a Levendula Ház Látogatóközpontnál érünk révbe, ahol megújult interaktív kiállítással és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket. Még az utolsó percek is tartogatnak szépséget számunkra: a falu házainak falában visszaköszönnek a kövek, a geotúra során látottak megkapó összegzéseként.

20210508 sj lev haz 345Találkozási hely: Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, Major u. 67. 
GPS: 46.908901, 17.888293   Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. május 8. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Levendula Ház – Óvár – Barátlakások – Szélmarta-sziklák – Aranyház – Belső-tó  –Levendula Ház
Geotúra hossza: 4,5 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft; kedvezményes belépő a Levendula Házba, árak itt: http://bfnp.hu/hu/levendula-haz-latogatokozpont-tihany
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy 20210508 sj szurke belso 345 e-mailen
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon, május 7., péntek, 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
weboldal:
www.geopark.hu
Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

 

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu | Hajó: balatonihajozas.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

20171104 gardafesztival tihany aranyhaz 700

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012