Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra feketén-fehéren, két távon

Ezt az izgalmasan „pepita” geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk, amelyen a Király-kő bazaltoszlopainál a faluból egy szempillantás alatt átléphetünk egy geo-forgatagba! sj 20200725 02 700Bizonyára sokan jártak már vulkános területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett, de mindezeket ilyen elbűvölő együttélésben egymás közvetlen szomszédságában néhány órán belül nem sok túraútvonalon tapasztalhatjuk meg! Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre léphetünk ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán!2017 07 28 mv feketen feheren geotura 700Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4 millió évet utazhatnak az időben, aki pedig felvállalja az egyáltalán nem megerőltető, 6 órás könnyed gyaloglást, egy kis képzelőerő segítségével vendégségbe mehet az egykori Pannon-tó hullámok ostromolta partjára és gyalogolhat egy hajdani vulkánmezőn.

sj 20200725 01 700

Még nem esett szó az elképesztő kőzetkínálatról: a Pannon-tó homokos és kavicsos medrének anyagát a benne nyüzsgő ősmaradványokat források sora hozza elénk a hegyek gyomrából; a jégkorszaki löszt pedig mélyre vágott árkok szeletelik fel függőleges falakká. Vajon felismernénk-e ezt a területet amikor az ösvény mellett őrt álló változatos megjelenésű és képződésű bazaltféleségek kirobbantak a föld mélyéből, vagy a vízfakadásoktól pezsgő tavacskákban lerakódótt a megkövült csigákkal megrakott édesvízi mészkő? Mindezt a csodaországot a vulkáni fennsíkról Kapolcs felé visszavezető kevéssé ismert útvonalon ismerhetjük meg: bazaltban kialakult tavacskák, a robbanásos bazaltvulkanizmus rakott palacsintára emlékeztető sziklaformái, a Kis-kút gyökér alatt eredő forrása és az Egervíz csodálatos „fényes forrásai” között!

Találkozási hely: Kapolcs, Faluház, (Kossuth u. 62.)
GPS:
46.9557701,17.6082778 TÉRKÉP
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Kapolcs – Király-kő – bazaltfennsík – Csorgó-kút – Botos-hegy – a henyei „hamis márványbánya”–”határátlépés” mészkőből dolomitba – bazaltfennsík – Kálomis-tó – a robbanásos vulkanizmus emlékei – Kapolcs
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. július 25., szombat; 09:00 óra
Geotúra hossza: 15 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Rövid változat: 5 km, kb. 2 óra, a Király-kőtől a jelzett túristaúton a résztvevők visszasétálnak Kapolcsra.
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses; felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő.
Előzetes jelentkezés: szükséges telefonon vagy e-mailen keresztül
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2020.07.24, péntek) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: https://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark/

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012