Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Színes-köves geotúra a Káli-medence kapujában

Geotúránk során elsőként az egykor az Egyenlítő vidékén időző vörös sivatag köveit csodálhatjuk meg a balatonrendesi bánya gigantikus, marsbéli tájat idéző amfiteátrumában. Kis idő múlva már szőlősorok között gyönyörködhetünk a fonyódi és boglári kettős várhegy kúpjaiban, majd betérünk egy kráterekre emlékeztető mélyedéseket rejtő erdőbe.
Kővágóörs határában a terület jellegzetes vörös és fehér homokkövei gyakorlott kezek rakta kerítésekben és művészien megépített parasztházakban köszönnek vissza ránk. A falu mindkét végén megcsodálhatunk egy-egy kőtengert, ahol felidézhetjük a 10 millió éve még itt csillogó Pannon-tó különleges világát. 20170827 ecseritemplomrom 700
Egy homokbánya gödrét érintve az Ecséri templomromnál veszünk egy utolsó lendületet, ahol a kora középkor atmoszféráját szívhatjuk magunkba, és gyönyörködhetünk a mindössze 5000 éve létező fiatal Balaton nyári fényeket tükröző vizének látványában.
Ha időnk engedi, megnézzük a pálkövei homokkőbányát, ahol őshüllő lábnyomokat fedeztek fel a '60-as években. Pár lépéssel odébb Bajcsy-Zsilinszky Endre nyaralójának vadregényes Balaton-parti kertjében a Balaton kialakulásáról és a vizével kapcsolatos titkokról hallhatunk érdekességeket.

Találkozási hely: Balatonrendes, vasútállomás
GPS: 46.825484, 17.584281    Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. július 5. (vasárnap), 12:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Balatonrendes – Kővágóörs – Ecséri-templomrom – Pálköve – Balatonrendes
Geotúra hossza: 9 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, július 4., szombat, 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu | Hajó: balatonihajozas.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012