Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén (LÉTSZÁM BETELT!)

Geotúránk az előző napi (2020.05.16., szombat) túra útvonalát járja be: a Keleti-Bakony kapujában, Bakonynánán veszi kezdetét. Indulás után egy kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a Bakony sűrű erdei kísérnek bennünket. Ráadásul az egykori sekély tengerben nyüzsgő élet megkövült képviselőit nemcsak láthatjuk, hanem tapinthatjuk is! Mészvázaik valóságosan kidomborodnak a Bakony mészköveinek egyik legszebb képviselőjéből, a Zirci Mészkőből, mely egész úton végigkísér minket.20180617 zsidohegyi utbevagasAz egykori élővilág képviselőit megcsodálhatjuk a Római-fürdő szikláiban, miközben a Bakony legnagyobb vízesésének lélegzetelállító szépségében fürdetjük szemeinket! Rövid pihenő után saját bőrünkön érezhetjük, mit takar az áttöréses szurdokvölgy fogalma, majd a Vadalmás-forrásnál a napnál világosabban megérthetjük, mit jelent az óriásforrás elnevezés!

Római-fürdö0 v

Kültéri földrajzóránkat a közelmúltban felújított Zsidó-hegyi földtani alapszelvénynél koronázzuk meg, ahol vallatóra fogjuk az élő sziklát: cseppentünk, rétegdőlést mérünk és kisakkozzuk, hogy mi minden történhetett ezzel a kőzettesttel az utóbbi 100 millió évben! Miközben élmény szinten ismerjük meg a földtani természetvédelem fontosságát.
A geotúra végén megismerkedünk Jásd és a környék kultúrtörténetével is: megtekintjük a Szentkút zarándokhelyet, mely 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban.
A műemlék kápolnája 1825-1837 között épült barokk - rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. (műemlék jellegű). Túránk során felkutatjuk egy egykori földvár/földsánc maradványait, a Márkusvárat is.

 

20180617 romaifurdo 345

Találkozási hely: Bakonynána déli vége
GPS koordináta: 47.272086, 17.972801   TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. május 17., vasárnap, 12:00 órakor
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Bakonynána – Római-füdő vízesés – Vadalmás-forrás – Zsidó-hegyi földtani alapszelvény – Jásdi Szentkút – Márkusvár (földsánc) maradványai – Poós-vízimalom
Geotúra hossza: 6 + 6 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon, 2020 május 16., szombat, 18:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: rövid túra: Sárdy Julianna, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 30 491 0061, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A járvánügyi helyzet miatt fennálló korlátozások:
– a túrákon 65 év alatti személyek vehetnek részt;
– a túrákon maximálisan 15 fő vehet részt;
– a túra résztvevői között a 1,5 m távolságot kell tartani;
– maszk viselése kötelező.
A túravezető gumikesztyűben állítja ki a nyugtát és veszi át a túra díját, amit lehetőség szerint pontosan kiszámolva hozzanak magukkal a részvevők.

 

vizeses3 v

Római-fürdö v

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012