Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Téli kalandozás Salföld kincsei mentén - nem csak a kövek nyomában!

Ezen a testet-lelket felpezsdítő geotúrán a Káli-medencének egy olyan területét fedezzük fel, ami a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban. 
Kárpát-medencét kicsiben megidéző, tájba tökéletes egyensúlyban és összhangban simulnak bele a helyi népi és egyházi építészet remekbe faragott gyöngyszemei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő, a közelmúltban országos védettséget kapott értékes növénytársulások.

20180204 Salfold Major jatszoter

Bemelegítésként - ez alkalommal belépőjegy váltása nélkül – körbesétálunk a Salföldi Major hagyományos gazdálkodást bemutató épületei, szerszámai és a téli időszakban is szabadban tartott ősi magyar állatfajták között.

Ezután megcsodálhatjuk a település műemlék épületeinek sorát, és felvillantjuk történelmünk ide kötődő legizgalmasabb fejezeteit. Segítenek minket elődeink tollából származó gyönyörű idézetek, melyeket erre az alkalomra válogattunk össze.

A falu határában, a világon egyedülállóan a Káli-medencében kialakult Pannon-kőtengerek egyikével kötünk szoros barátságot. Az interaktív Pannon-tó bejáráson több mint 8 millió évet utazunk vissza az időben, találkozunk a mára kihalt élőlényekkel, iszunk a tó vizéből, majd bemerészkedünk az évmilliókkal fiatalabb egykori felszín alá, és megpróbáljuk modellezni, hogyan készült a természetes beton a titkokkal teli föld alatti kamrákban.

A téli erdő rejtekében felfedezzük a történelmi viharok tépázta, de egykori dicsőségét máig őrző Pálos-kolostor égbe meredő falait, ahol megragadjuk az alkalmat, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről szóljunk egy-két szót.

20180204 Salfold Palos kolostor Jozsa Erika 345Találkozási hely: Salföld, Kossuth u. vége, Salföldi Major
GPS:
 46.836295, 17.549777  Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. január 18. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók):  Major – műemlék épületek a faluban –  kőtenger – pálos kolostor
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak):felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2020. január 17., péntek), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony– Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.geopark.hu

Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

20180204 salfold turazos PM 700

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012