Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Vöröskő geotúra Alsóörsön, két távon

 

Évnyitó geotúránk alkalmával Alsóörs geológiai kincseinek világában kalandozunk, mely a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkban 2016-ban elnyerte az Év Földtani Értéke címet. A térség jellegzetes kőzete a vörös homokkő. Geotúránk, első szakasza a faluban vezet, ahol változatos megmunkálási formáival találkozhatunk: műemléképületek falából, támfalakból, kerítés lábazatokból, és helyi mesteremberek remekbe faragott szobraiból köszön ránk.
A vöröskő mellett Alsóörs szívében egy valódi kőzetmatuzsálem bukkan a felszínre, ami igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban” van a felszínen hasonlóan idős kőzet!
A kis történelmi időutazásra alkalmat adó török-ház, és a kora középkori alapokkal rendelkező műemlék templom után, a temetőhöz felvezető lépcső mellett egy löszbe vájt pince falánál alkalmunk lesz megismerkedni ezzel a finom tapintású „fiatal” kőzettel, egyúttal képzeletben ellátogathatunk a jégkorszak szelek szántotta világába.
A temető régi műemlék sírkövei között felkapaszkodunk a Somlyó-hegy kilátójába, ahol káprázatos kilátás nyílik az egész Tihanyi-félszigetre, és láthatjuk Balaton kiterjedt víztömegét.

 vorosko geotura bbgp web 2014 2

A 3 óra időtartamú rövid túra résztvevői innen a falu főutcáján vissza sétálhatnak a találkozó helyre.
A többiekkel érintünk egy felhagyott vöröskő bányát, mely kiindulási pontja annak a 2015-ben létrehozott hangulatos tanséta útvonalnak, ahol az információs táblákon látható szemléletes képek, egykori kőmegmunkáló szerszámokról készült rajzok is segítenek beleképzelni magunkat a múlt eseményeibe, és a kőfaragók verejtékes munkájának mindennapjaiba.
Geotúránk során bepillanthatunk a káptalanfüredi Köcsi-tó különleges vízi világába, a mellette emelkedő látványos sziklafalnál pedig elindulunk egy izgalmas földtörténeti időutazásra, melynek során ellátogatunk a vörös homokkő szülőhazájába. Ekkor területünk mai helyzeténél jóval délebbre, valahol az Egyenlítő környékén időzött. Képzeletben megidézzük a vörös félsivatagot, kiszáradó, majd hirtelen megvaduló folyók világát, melyek a mai Alpokat idéző, egykor égbemeredő csipkés hegyormokról zúdultak le. Tiszta idő esetén az építészetileg kiemelkedő Csere-hegyi kilátóból gyönyörködhetünk  a túra alatt már sokadszor  a nem mindennapi panorámában. Hazafelé menet egy autentikus borozóba kalauzoljuk a geotúra résztvevőit, ahol a falakon falutörténeti kiállítást csodálhatunk meg. (Ez a helyszín a rövid túra résztvevői számára is meglátogatható.)

Találkozási hely: Alsóörs, Tourinform Iroda, Strand sétány 1.   TÉRKÉP

Geotúra dátuma és időpontja: 2020. január 04. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra várható időtartama: 3+3 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen, telefonos elérhetőség megadásával

A túra 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.


voros ko bbgp web 2014Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, 2020. január 03. péntek, 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark
További hasznos információ:
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképező gép, messzelátó.  
Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: elvira.hu 
Komp: balatonihajozas.hu

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012