Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Dino Expo 2019 - Nyílt napok az iharkúti ásatás területén

A Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció a Bakony–Balaton Geopark területén található Iharkúton Dr. Ősi Attila paleontológus vezetésével idén is nyílt napokat rendez. Iharkúti dinók vagott

Az idei ásatások alatt is három nyílt napot szerveznek az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen és a szomszédos Németbányán és Bakonyjákón.
ásatás kép vagott
Tervek szerint maximum napi 400 fő erejéig lehetőséget biztosítanak a nagyközönség számára a dinoszaurusz-ásatások és az előkerülő leletek megtekintésére.

Emellett számos, egész napos programmal várják a kicsiket és nagyokat: interaktív és kézműves gyerekprogramok, ingyenesen látogatható izgalmas dinós filmvetítések és érdekes ismeretterjesztő előadások a németbányai Faluházban, kirakodóvásár, kulturális programok (pl.: pásztor-, és betyárprogram a betyárkunyhónál (ostorkészítés, kincskeresés) stb.várja a látogatókat a szomszédos két településen is. 

A rendezvényen bemutatkozik a Bakony–Balaton UNESCO Geopark is: a stand sok-sok információval, ingyenes geojátszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, kősztorikkal és geototóval várja a látogatókat.

A látogatók megismerkedhetnek a geopark színes földtani örökségével és geoturisztikai kínálatával (geotúra-ajánlatok a Bakonyban és a Balaton-felvidéken, geotúra-vezetői képzések, látogatóhelyek, tanösvények a térségben stb.) is.
Az érdeklődők megismerhetik a geopark ősmaradványainak, kőzeteinek és ásványainak évmilliós történetét képében megfoghatóan, kézközelben.

2017 iharkut stand

A kisebbeket geojátszóház várja. A gyerekeknek szóló kézműves geofoglalkozás során a látogatók ősmaradvány-és dinolábnyom-lenyomatos nyakláncot és hűtőmágnest, dinoszauruszos ablakdíszt készíthetnek, gipsz-ősmaradványokat festhetnek, dinót festhetnek és hajtogathatnak, dinós csipeszt barkácsolhatnak, illetve meglepetés programokkal és kedvezményekkel várja a kicsiket és nagyokat.

A nagyobbak egy geototót is kitölthetnek, mely a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkról szól, annak színes földtani kincseit mutatja be, és értékes nyeremények (ajándékcsomag, geotúra-ajándékutalványok és belépőjegyek) találnak gazdára a helyesen kitöltött geototók között.

2017 iharkut puzzle gyerekkelFONTOS!
A rendezvényen a részvétel regisztráció és belépőjegy köteles, a belépőjegyet az on-line regisztrációt követően a helyszínen lehet megváltani!

REGISZTRÁCIÓ és programok: http://magyardinoszaurusz.hu/nyiltnap/

A nyílt napok időpontjai:
1) 2019. július 22. (hétfő) - eső esetén: július 23. (kedd): 10:00-17:45
2) 2019. július 25. (csütörtök) - eső esetén: július 26. (péntek): 10:00-17:45
3) 2019. július 27. (szombat) - eső esetén: július 28. (vasárnap): 10:00-17:45

Eső, rossz idő esetén mind a szervezőket, mind a regisztrált résztvevőket előző este e-mailben értesítjük a program elhalasztásáról!

Ha az időjárás hirtelen rosszra fordul, pl. vihar esetén, a szervezők a programot megszakíthatják, azaz az adott turnus nem indul el a lelőhelyre a résztvevők biztonságának érdekében. Ez esetben a részvételi díjat visszafizetik, és a németbányai Faluházban egy interaktív előadás keretei között díjmentesen bemutatják a lelőhely érdekességeit.

Bakonyjako Forras Vendeghaz dino asatas jatek

Részvételi díjak:
Felnőtt jegy:
1.500 Ft
Gyermekjegy (6-14 éves korig): 1.000 Ft
6 éves kor alatt ingyenes!

REGISZTRÁCIÓKÖTELES PROGRAMOK:

1) Dino Expressz – gumikerekű kisvonatos kirándulás az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyre

Németbánya északi határáról kisvonat szállítja a legfeljebb 50 fős csoportokat vadregényes erdei úton az egykori iharkúti bauxitbánya szélére. Innen rövid (kb. 200 méter) vezetett túra indul a bánya belsejében fekvő dinoszaurusz-lelőhelyre, útközben megismerkedhetnek a helyi bauxitbányászat múltjával, illetve a lelőhely felfedezésével.
Az ásatás helyszínén az ásatás menetéről és érdekességeiről Dr. Ősi Attila mesél, miközben az ásatás során előkerült, eredeti, 85 millió éves csontokat és egyéb leleteket láthatunk.
Ezután a kisvonat visszaszállítja a vendégeket Németbánya határába.
A túra a kisvonatozással együtt mintegy 70 perces.

2) Geotúra Bakonyjákón – Földtörténeti Időutazás Nemeth R Bakonyalja v2 geotúra

A napi két alkalommal (9:00, 14:00) indított geotúra során "Mesél a Bittva patak földtörténeti múltunkról és az itt előforduló élővilágról“ címmel hívjuk ebben az évben a túrázni vágyókat és időutazásra nyitott vendégeket, hogy közösen találjuk meg a meanderező patak titkait, a kiszélesedő völgytalp változatos kőzetvilágát kutathatjuk, letűnt tengerek üledéki tárulnak elénk gazdag vízparti növény és állatvilággal.
A bakonyi legelők nyugalma, a gyurgyalagok fészkelőhelyét és hazánk legszínesebb madarainak levegőtáncát csodálhatjuk meg.
A völgyet elhagyva egy rég itt hullámzott tenger zátonydombján haladunk tovább, hogy felfedezzük a talpunk alatt gördülő kőzet mellett Bakonyjákó festői panorámáját is.

Aki szeretne egy kicsit a felfedezés útjára és élményébe térni, tartson velünk 3 órás programunkra!
A geotúrát Németh Rita, Geopark Partner geotúra-vezető tartja


Programok a lelőhely szomszédságában lévő településeken, Németbánya és Bakonyjákón
, melyek ugyancsak tartogatnak számunkra meglepetéseket. Németbánya főterére változatos programokat szervezett a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány és Németbánya Önkormányzata. A németbányai Faluházban ingyenesen látogatható izgalmas és érdekes ismeretterjesztő előadások és filmvetítések is lesznek folyamatosan, egész nap (Dinoszauruszok és Vadászaik; Bauxit Expedíció), melyeket az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Magyar Természettudományi Múzeum és Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat kutatói tartanak, és játékos foglalkozásokon vehetnek részt a Magyar Madártani Egyesület standjánál is.

A Forrás Vendégháznál Bakonyjákón további változatos programok várják az érdeklődőket:

asatas2 vagott kicsi- Kipróbálható Dino-ásatás gyermekeknek és Geojátszóház:
Az ásatás gyermekeknek és a geojátszóház Futó Jánossal mindegyik alkalommal folyamatosan várja az érdeklődőket a Forrás Vendégház parkjában. A játszóház programjában a település határában található kavicsok és a víz lesznek a főszereplők. Hogyan mozgatja a víz a kavicsot? Játsszunk együtt! Melyik kavicsra lehet karcolni és melyikkel lehet az üveget karcolni? Csoportosítsuk színük szerint a vízzel mosott kavicsokat! Mindenki elkészítheti a nap kavicsemlékét is.

- Kostajger Mihály Közhasznú Egyesület hagyományőrző pásztor- és betyárprogramja a betyárkunyhónál 9-16 óráig (ostorkészítés, kincskeresés), látogatható a gyógy- és fűszernövénykert, melynek ízeiből térítésmentesen kóstolhatnak teákat és limonádékat.
- a bakonyjákói Helytörténeti Múzeum
ingyenesen látogatható a nyílt napokon.

REGISZTRÁLÁS a Dino ásatás nyílt napokra és a geotúrára +  további információ: http://magyardinoszaurusz.hu/nyiltnap/

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

TIPP:

PannonCsillagda vagott kicsiA rendezvény előtt vagy után érdemes felkeresni a közeli PANNON CSILLAGDÁT Bakonybélben, ahol érdekes és interaktív űrkiállítást a Marsról, Holdról, csillagászattörténetről, izgalmas 3D-s (térhatású) filmeket (pl. a Marsról), planteráriumot, obszervatóriumot tekinthetnek meg a látogatók, meteoritot simogathatnak, és naptávcsővel a Napot szemlélhetik, illetve esti csillaglesen is részt lehet venni (előzetes bejelentkezéssel).

Akik meglátogatják a Dino Expo-n a Bakony–Balaton Geopark standját, a Csillagdába (és a többi látogatóhelyünkre) szóló kedvezményes belépésre jogosító kis leporellóval kedveskedünk!
Részletes információ: http://bfnp.hu/hu/latogatohelyek-turak; http://csillagda.net/http://bfnp.hu /hu/pannon-csillagda-bakonybel GPS: 47.253048,17.728098; Google térkép letölthető itttérkép a Dino Expo helyszíneihez vagott
2017 iharkut attilaeloadas

DSC0981 asatas vagott

Dino-ásatás Iharkúton1 Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció vagott

Dino-ásatás Iharkúton2 Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció vagott

Csontdarab Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció vagott

DSC09960 leletek1 vagott

DSC09831 csontok vagott

DSC09829 eloadas vagott

 

bakonyi dinók kirakó képe vagott2

Hungarosaurus Pecsics Tibor vagott

asatas vagott

DSC09885 kisvonat1 vagott

DSC09892 kisvonat2 vagott

P1110453 foglalkozas vagott

naptavcso buvar06 vagott

Pannon Csillagda épület Bárány László vagott

PannonCsillagda vagott

Astronaut csillagok vagott

Pannon Csillagda kiallitas sarneczky Barany Laszlo vagott

Pannon Csillagda távcső Bárány László 960 vagott

DSCN7541 Marsjáró vagott

Gibbeon meteorit 960 vagott

 

 

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012