Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Bakonybéli geo-zarándok túra medvehagymával és a Pannon Csillagda kedvezményes látogatásával

BakonybélbenSzent-kútnál (Borostyán-kút) kezdjük a túránkat.
Az út első szakaszán egy kaptatót kell leküzdenünk, de megéri: lenyűgöző körpanorámát nyújtó rejtett kilátópontról gyönyörködhetünk a Magas-Bakony hegyeiben.

20180331 bakonybel kapolna 700

Ezután a 
Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyére vezető út legvadregényesebb szakaszát hódítjuk meg, ahol hatalmas sziklafalak hajolnak fölénk, óriási kőtömbök mederbe zuhant darabjaira léphetünk, s ha közelebb hajolunk hozzájuk, fedeles fagyi tölcsérhez hasonló megkövült csigaházak metszetét, vagy kidomborodó formáit fedezhetjük fel bennük.

A Gerence-patak mentén haladva a fényes, zöld ehető levelek között kanyargó erdei ösvényen több alkalommal keresztezzük a patakot, hallgathatjuk a patak mederlépcsőkön bukdácsoló vízeséseinek csobogását, tenyerünkbe vehetjük a sziklafalakból kipergő lapos kavicsokat utánzó óriás egysejtűek megkövesedett vázait, melyek Szent László pénze néven vonultak be a magyar mondavilágba.

Utunkat röviden megszakítjuk a Bányász-kút forrásánál, felkapaszkodunk a Judit-forrás mésztufa lépcsőin, letekintünk a meredeken leszakadó szurdokfal tetejéről a mélységbe, ahol az elénk táruló látvány egy különös történet elmesélésére ad majd alkalmat.
Visszafelé haladva elmegyünk egy indián tábor mellett, és megnézzük azt a különleges szikla alakzatot, melynek lenyűgöző látványáról egy szép bibliai idézetre asszociálhatunk.

Bakonybél felé haladva a Szent-kút (Borostyán-kút) mellett pihenünk meg egy időre. Itt, aki nem fáradt, felkapaszkodhat a Bakony egyik legszebb erdei kálváriáján a domb tetején álló keresztekhez.

2017 04 02 bakonybel boglaros-szellorozsa3

Bakonybélben bekukkanthatunk a szerzetesek különleges hangulatú boltocskájába, megkóstolhatják az Unikum bakonybéli változatát, ami csupa a barátok által helyben termesztett gyógynövényből készült.

A Pannon Csillagda Látogatóközpont fantasztikus élményt nyújt annak, aki kicsit több időt tud szánni a programra. 

Szenzációs hírrel szolgálhatunk a virágok és a tavasz szerelmeseinek! A medvehagyma szőnyeg élénkzöld, ehető levelei között legalább 10 virág nyílik egy időben a Kerteskői-szurdokban!
Túravezetők: Sárdy Julianna és Zábrák Károly természetvédelmi őr (Magas-Bakonyi Tájvédelmi Körzet)

Találkozási hely: Bakonybél, Borostyán-kút (Szentkút) melletti füves parkoló
GPS: 47.244190, 17.731624   Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. március 31. (vasárnap), 10:00 óra

2017 0402 penzesgyor medvehagymas szikla 345Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2019. március 30., szombat), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, Nordic walking bot, vízálló túracipő/bakancs ajánlott!

Felhívjuk a kedves túrázók figyelmét, hogy a túra során nehezebben járható területen is áthaladunk!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Tisztelt Medvehagyma Gyűjtők!

Sajnos a medvehagyma gyűjtésének lehetőségei mellett, a különböző programok szervezői elfelejtik a résztvevőkkel ismertetni a gyűjtés feltételeit. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén számtalan helyen találkozhatunk védett és nem védett helyen is ezzel a kora tavasszal előbújó növénnyel, amelynek jótékony hatásáról számtalan helyen olvashatunk.2017 04 02 penzesgyor-medvehagymas201720

Védett területen történő gyűjtéshez a Természetvédelmi Hatóság illetve a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges, és e két engedély csak együtt érvényes.
Míg nem védett területen, ahol a terület állami tulajdonban van az egyéni szükségletnek 2kg/fő/nap megfelelő mennyiség gyűjtését a terület erdőgazdálkodója köteles tűrni, a nagyobb mennyiség gyűjtése itt is az erdőgazdálkodó engedélyéhez kötött.
Ha magántulajdonban lévő erdőben szeretnénk gyűjteni szedni, akkor is a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges.

Kérjük, a fenti szabályokat szíveskedjenek figyelembe venni, és mielőtt medvehagyma gyűjtésre, szedésre indulnak, tájékozódjanak a terület természetvédelmi besorolásáról.

Tisztelettel és köszönettel: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012