Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra Balatonfüredről a Koloska-völgyig Lóczy Lajos nyomdokain

Téli geotúra sorozatunk ez alkalommal Balatonfüred és a Koloska-völgy látványos, földtani ritkaságaihoz vezet, melyet a helyi kötődésű Lóczy Lajos neves geológusunk nyomdokain haladva egy kis tudománytörténeti ízelítővel is megfűszerezünk.

templom v

Geotúránkat Balatonfüred reformkori városmagjában kezdjük, melynek felejthetetlen atmoszférát ad a téli időszak tágassága és csendessége. Rövid kultúrtörténeti sétánk során a Kiserdőt, a Tagore-sétányt, a kikötőt, a gyönyörű épületekkel koszorúzott díszteret talán kicsit másképp látjuk majd, alkalom nyílik arra, hogy ne csak gyönyörködjünk, hanem érdekességeket is felvillantsunk róluk. Hol lenne alkalmasabb megidézni a korabeli Anna-bálok, a Kisfaludi-gőzős első kifutása, az itt fakadó savanyúvíz-forrásokra épült fürdőkultúra, az első fürdőtelep és az első dunántúli kőszínház egykori hangulatát mint éppen itt?

A téli strandon végigsétálva a Balaton vízmozgásairól, fénytüneményeiről, kialakulásáról hallunk és meg is mutatja nekünk varázslatos, minden időjárásban szépséges téli arcát a tó.

teli Balcsi v

Kerekedi-öbölben a szürke marha-gulya mellett a hagyományos állattartásról ejtünk néhány szót autentikus környezetben, miközben páratlan szögből láthatjuk a Balatonparton sorakozó hegyek sorát.

Az út túloldalán az ország talán leglátványosabb vörös-fehér kőzettani határát csodálhatjuk meg, ami a földtörténet legdrámaibb kihalási hullámáról mesél nekünk. Egy egész világ omlik össze itt a szemünk láttára, szerencsére csak virtuálisan!

perm-triasz hatar v

A festői környezetben emelkedő úton, újabb savanyúvíz-forrás után, szőlők, műemlék présházak és pincék között Lóczy Lajos villája mellett is elhaladunk, ahol arról a „ginisz rekordokat” döntögető tudományos munkáról ejtünk néhány szót, melyet ő fogott össze, s melynek eredményeként  a tudományos feldolgozottságát tekintve Bakony és a Balaton-felvidék a világ élvonalába tartozik a mai napig! 

A másik nagy, helyi kötődésű természettudós-óriás, Cholnoky Jenő nyaralójától egy kőhajításnyira, a református temetőben néhány híresség sírja mellett Lóczy Lajos egy darabból kifaragott gigantikus méretű vörös homokkő sírkövénél is tiszteletünket tesszük.

Balatonarács 17 db országos védettségű műemlék épülete között a reformáció évtizedeibe kukkantunk be néhány percre, majd a Cholnoky-liget hídján keresztül bevetjük magunkat a télen is festői szépségű Koloska-völgybe, ahol a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.

patak heggyel v

A Koloska-patak mentén a karsztvizekkel kötünk ismeretséget, és választ kaphatunk arra is, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, mért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.

Találkozási hely: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló sirkö v
GPS:
 46.962532, 17.897728  Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. január 27. (vasárnap), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók):  Balatonfüred központja – Kiserdő – Tagore-sétány – kikötő – dísztér – Kerekedi-öböl – Arács: vasúti átjáró: "perm-triász kőzettani határ" – savanyú víz forrás – Lóczy Lajos villája – Cholnoky Jenő nyaralója – refomrátus temetőben Lóczy Lajos vörös homokkő sírja – Cholnoky-liget – Koloska-völgy a Koloska-patak mentén
Geotúra hossza: 10 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: könnyű - közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak):felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2019. január 26.), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony– Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.geopark.hu

Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

szinhaz v

savanyuviz-forras v

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012