Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

„A Holnemvolt bányászfalu” – geotúra Úrkúton

20181104 urkut banyasz emlekmu 700

Rendhagyó geotúránknak kettős küldetése van: a múlt mélységes kútjába pillanthatunk be két idősíkon is. A hely, ami befogad minket néhány órára, csak itt látható földtani és kultúrtörténeti kincsekkel kényeztet, és csak itt megélhető, egyedi hangulatot ad nekünk. Mély, tartalmas útravalót az előttünk álló téli ünnepekre való felkészülésre.

Első helyszínünk egy ős öreg világba nyit kaput. A meghökkentően izgalmas formakincs egy nem kevésbé izgalmas földtani kalandregénnyel köt házasságot az Úrkúti-őskarszt birodalmában. A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városában” megidézzük a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”, amikor a hatalmasra nőtt, meleg vizet ontó "mészkő „kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, akiket a tenger alatti vulkánok felől érkező „ásványleves” tartott életben.

Miket találtak a kutatók a rétegek közt meglapuló „geológiai meglepetés-tojásokban”? Milyen bizarr küllemű, mára kihalt lények népesítették be a hajdani tengeraljzatot?
Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha képzeletbeli kopoltyúinkkal lemerülünk az „elveszett város” tornyai közötti szakadékokba! Találkozhatunk helyi bányászokkal, akikcsokitorta-szelethez és csokifagyi-fagyi gombóchoz hasonló mangánérc darabokat adnak kézről-kézre, így kerül tapintható közelségbe egy több mint 180 millió évvel ezelőtt létező világ.

Karcsúbb geotúra-társaink egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében. A kicsiknek pedig geomesével kedveskedünk.

A program második részében a falu felett található Köves-táblán teszünk időutazást a múltnak egy olyan közeli rétegébe, ami szinte még belélegezhető.

Az egykori „mangántó” látványa önmagában is különleges, és fényt derítünk a közepén álló likacsos kémény titkára. A mangántó falából ritka gazdagságban peregnek ki a kréta időszaki tengeraljzatot megidéző csiga, és kagylóvázak sokasága.

A programot a helytörténeti kiállítás megtekintésével koronázzuk meg, ahol eredeti tárgyak mesélnek nekünk, hangulatos szobákban elevenednek meg az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjai, a falu bányászembereinek élő, sokszor torokszorító tolmácsolásában.

Különleges túra ez, és bizonyos tekintetben megismételhetetlen. Még elkísérnek minket a „nagy öregek”, a letűnt bányászvilág ma még velünk tartó, hiteles tanúi.

Úrkút idösekkel v

Találkozási hely: Úrkút, Május 1. tér
GPS: 47.07996,17.650609
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. november 4. (vasárnap), 10:00 óra
Geotúra hossza: 5-6 km
Geotúra időtartama:
1+3 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
G
eotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. november 3., szombat) 16:00 óráig
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: szendvics, innivaló, esőkabát, zárt (kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló) cipő, fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A Nyitott Balaton további programjaiért kattints a képre!
nyitott balaton 2018 osz

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012