Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Vörös-kő geotúra Alsóörsön

Évnyitó geotúránk alkalmával Alsóörs geológiai kincseinek világában kalandozunk, mely a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkban 2016-ban elnyerte az Év Földtani Értéke címet. A térség jellegzetes kőzete a vörös homokkő. Geotúránk, első szakasza a faluban vezet, ahol változatos megmunkálási formáival találkozhatunk: műemléképületek falából, támfalakból, kerítés lábazatokból, és helyi mesteremberek remekbe faragott szobraiból köszön ránk. 20180107 alsoors banya 700
Nem titok, hogy geotúránk egyúttal időutazás is, melynek során ellátogatunk a vörös homokkő szülőhazájába. Ekkor területünk mai helyzeténél jóval délebbre, valahol az Egyenlítő környékén időzött. Képzeletben megidézzük a vörös félsivatagot, kiszáradó, majd hirtelen megvaduló folyók világát, melyek a mai Alpokat idéző, egykor égbemeredő csipkés hegyormokról zúdultak le.
20180107 Alsoors porfiroid 345A Vöröskő mellett Alsóörs szívében egy valódi kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, ami igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban” van a felszínen hasonlóan „öreg” kőzet!
A kis történelmi időutazásra alkalmat adó Török-ház, és a kora középkori alapokkal rendelkező műemlék templom után, a temetőhöz felvezető lépcső mellett egy löszbe vájt pince falánál alkalmunk lesz megismerkedni ezzel a finom tapintású „fiatal” kőzettel, egyúttal képzeletben ellátogathatunk a jégkorszak szelek szántotta világába.
A temető régi műemlék sírkövei között felkapaszkodunk a Somlyó-hegy közelmúltban felújított kilátójába, ahol káprázatos szögből láthatjuk az egész Tihanyi-félszigetet, és a Balaton roppant víztömegét.
A geotúra lélegzetelállító látványossága egy utólag amfiteátrummá alakított, felhagyott kőbánya. Itt a vörös homokkő a legkülönfélébb arcait mutatja meg nekünk: kezünkbe foghatjuk a mállott, szivacsszerűen lyukacsos, a muszkovit csillámoktól ezüstösen csillogó, vagy az öklömnyi kvarc-kavicsokat magukban hordozó darabokat.
Ez a Vöröskő-bánya kiindulási pontja annak a 2015-ben létrehozott hangulatos tanséta útvonalnak, ahol az információs táblákon látható szemléletes képek, egykori kőmegmunkáló szerszámokról készült rajzok is segítenek minket beleképzelni magunkat a földtörténeti múlt eseményeibe, és a kőfaragók verejtékes munkájának mindennapjaiba.  20180107 alsoors banya tansoveny 345
Hazafelé menet egy hangulatos borozóba kalauzoljuk a geotúra résztvevőit, ahol a falakon falutörténeti kiállítást csodálhatunk meg.

Találkozási hely: Alsóörs, Tourinform Iroda, Strand sétány 1.
GPS: 46.985382, 17.979122
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. január 07. (vasárnap), 10:00 óra
Geotúra hossza: 5 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak):felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. január 06.), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1@bfnp.huweboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék,

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012