Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra Jásd környékén: a Gaja-patak mentén a Római-fürdőhöz és kiállítások megtekintése

img 6807 romai-furdo 664x498t5 ic felirat

Geotúránk első állomásaként megtekintjük a 2015-ben szépen felújított jásdi Tájházban szervezett "Mesterségek" című kiállítást egykor használatos eszközökből, illetve egy természetfotó-kiállítást a "Varázslatos Magyaország" fotóiból, melyek a Bakony–Balaton Geopark területét részben lefedő Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit hangulatos, bájos fotók segítségével mutatják be.

A Bakony–Balaton UNESCO Geopark 151 települést felölelő területe igen gazdag földtani kincsekben. A jásdi Nagy-Kőbánya és Kis-Kőbánya a Bakony–Balaton Geopark különleges földtani örökségének része. A nem csak élő-, hanem élettelen természeti értékeket is felvonultató kiállítás hozzájárul a látogatók körében a védett természeti területek jelentőségének tudatosításához. A június 11-ig tartó Európai Geoparkok Hete rendezvénysorozat a geopark elsősorban földtani természeti értékeire, azok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet és egyúttal felvillantja ezen értékek megismerésének számos lehetőségét, a geotúráktól a barlangi kalandtúrákon át a kiállításokig.

129. Erdei kápolna Jásd vagottA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által irányított Bakony–Balaton Geopark 2012-ben csatlakozhatott az Európai Geoparkok Hálózatához és 2015-ben az UNESCO új Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programjának köszönhetően az UNESCO Globális Geoparkok Hálózat tagjává vált.

Ki ne ragadná meg az alkalmat, hogy visszarepülhessen az időben 100 millió évet? átkukkantunk az egykori Tethys-óceán és a „Tési-sziget” hullámok ostromolta tengerpartjának és mocsarainak nyarat idéző világába!

Geotúránk a Keleti-Bakony kapujában, Jásdon veszi kezdetét, a kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a híres Bakony-erdő sűrűje kísér bennünket. Megtekintjük az impozáns sziklafalakat, hogy a terület rendkívül izgalmas földtörténeti múltját is felfedhessük!

Római-fürdö vagott

Ráadásul az egykori sekély tengerben nyüzsgő élet megkövült képviselőit nemcsak láthatjuk, hanem tapinthatjuk is! Mészvázaik valóságosan kidomborodnak a Bakony mészköveinek egyik legszebb képviselőjéből, a Zirci Mészkőből, mely egész úton végigkísér minket. Az egykori élővilág képviselőit megcsodálhatjuk a Római-fürdő szikláiban, miközben a Bakony legnagyobb vízesésének lélegzetelállító szépségében fürdetjük szemeinket! Saját bőrünkön érezhetjük, mit takar az áttöréses szurdokvölgy fogalma, majd a Vadalmás-forrásnál a napnál világosabban megérthetjük, mit jelent az óriásforrás elnevezés!

Kültéri földrajzóránkat a közelmúltban felújított Zsidó-hegyi földtani alapszelvénynél koronázzuk meg, ahol vallatóra fogjuk az élő sziklát: cseppentünk, rétegdőlést mérünk és kisakkozzuk, hogy mi minden történhetett ezzel a kőzettesttel az utóbbi 100 millió évben, illetve élmény szinten ismerjük meg a földtani természetvédelem fontosságát!

Visszafele úton megismerkedünk Jásd és a környék kultúrtörténetével is: megtekintjük a Szentkút zarándokhelyet, mely 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A műemlék kápolnája 1825-1837 között épült barokk - rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. (műemlék jellegű).
Túránk során felkutatjuk egy egykori földvár/földsánc maradványait, a Márkusvárat is.
Geotúránk zárásaként a Kossuth utcai löszbe vájt pincék történetét ismerjük meg, és természetesen a lösz, mint egy fiatal kőzet kialakulására is fény derül.

Találkozási hely: Jásd, Dózsa Gy. u. 2. és a Kossuth u. 43. melletti parkoló (főtér)
GPS: 47.283596, 18.024165   Google Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. június 17. (szombat), 15:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Jásdi Tájház (Kossuth u. 67.), a "Varázslatos Magyarország" című természetfotó-kiállítás és a "Mesterségek" című eszközbemutató-kiállítás megtekintése – Szentkút – Márkusvár (földvár/földsánc maradványai) – Tési-malom – Vadalmás-forrás – Római-fürdő vízesés a Gaja-patak vadregényes szurdokvölgyében – Zsidó-hegyi feltárás, alapszelvény – Jásd, Kossuth utcai löszbe vájt pincék
img 6803 romai-furdo 320x426t5 ic
További információk a "Varázslatos Magyarország" fotókiállításról:
http://www.geopark.hu/component/jevents/icalrepeat.detail/2017/05/26/1693/-/europai-geoparkok-hete-a-varazslatos-magyarorszag-cimu-fotokiallitas
További információ a Tájházról és a környékbeli látnivalókról: http://www.jasd.hu/index.php/turizmus/latnivalok 

Geotúra hossza: 6 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra + fél óra a kiállítások megtekintése a jásdi Tájházban
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft; Jásdi Tájház kiállításai: felnőtt: 400 Ft/ fő gyermek: 200 Ft/ fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám megadásával!
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, június 16. (péntek), 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső, zseblámpa.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Mesterségek kiállítása a jásdi Tájházban:
A kiállítás múlt század eleji, a falura jellemző mesterségeket, szakmákat, mezőgazdasági tevékenységeket mutat be. A kiállítás fő eleme a négy nyüstös takács szövőszék, ami egy ritka, száz évnél is régebbi darab. Bemutatják a kender és a len feldolgozását a vetéstől az aratáson keresztül a kész termékig. Ismertetik más mesterségek – bognár, asztalos, cipész, molnár – eszközeit és a hetvenes évek közepéig működő kőbányában használatos eszközöket is.
http://www.geopark.hu/component/jevents/icalrepeat.detail/2017/05/26/1693/-/europai-geoparkok-hete-a-varazslatos-magyarorszag-cimu-fotokiallitas
További információ a Tájházról: http://www.jasd.hu/index.php/turizmus/latnivalok

TIPP:
A geotúra előtt érdemes megtekinteni Jásd és a szomszédos Tés falu kultúrtörténeti emlékeit és épített látnivalóit
:

- Tési szélmalmok és egykori kovácsműhely-kiállítás: Táncsics M. u. 20.
http://www.museum.hu/muzeum/1110/Tesi_Szelmalmok_es_Kovacsmuhely
(belépőjegyek: felnőtt: 200 Ft/fő, kedvezményes, gyerek: 100 Ft/fő);
- Tési kilátó, melyből páratlan kilátás tárul elénk az Északi-Bakonyra (pl. Kőris-hegy), a Vértesre, Gerecsére és a pannonhalmi apátságra
- Jásdi Poós vízimalom: http://www.poosmalom.gportal.hu/  (belépőjegyek: felnőtt: 400 Ft/fő, ifjúsági: 250 Ft, gyermek: 100 Ft/fő)
- Alba Regia Barlangkutató Állomás és geológiai kiállítás Tés és Csőszpuszta között (előzetes bejelentkezés szükséges, melyet a geotúra-vezetőnek kell előre jelezni!)
20 eves BFNPI 150

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20. évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra!

 

 img 6776 vadalmas-forras-hid 664x498t5 ic felirat

Zsidó-hegyi feltárás vagott

DSC04551 vagott

DSC 0583 vagott

10 Jasd foldvar

 

Jásdi löszpincék1 vagott

utazo 1009 jasd1 051013 4c vagott

Jásdi Szentkút vagott

Jásdi Szentkút2 vagott

 

�7 Jasd Poos malom

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012