Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Bakonybéli medvehagymás geotúra

A Bakony egyik legszebb mészkőszurdokának mélyére vezető út legvadregényesebb szakaszán hatalmas sziklafalak hajolnak fölénk, óriási kőtömbök mederbe zuhant darabjaira léphetünk, s ha közelebb hajolunk hozzájuk, fedeles fagyi tölcsérhez hasonló megkövült csigaházak metszetét, vagy kidomborodó formáit fedezhetjük fel bennük. 2017 04 bakonybel 700Utunkat röviden megszakítjuk a Bányász- kút forrásánál, majd Bakonybél felé haladva a Szent-kút (Borostyán-kút) mellet pihenünk meg egy időre. Itt, aki nem fáradt, felkapaszkodhat a Bakony egyik legszebb erdei kálváriáján, a domb tetején álló keresztekhez. Itt lehetőség van befejezni a túrát, és egyénileg folytatni a programot. Bakonybélben lehetőség van betérni a Bakonyi Erdők Házába, ahol többek között a hagyományos bakonyi erdőmérnöki szakma letűnt értékeivel, eszközeivel találkozhatunk. 2017 04 02 bakonybel boglaros-szellorozsa3Bekukkanthatunk a szerzetesek különleges hangulatú boltocskájába, megkóstolhatják az Unikum bakonybéli változatát, ami csupa a barátok által helyben termesztett gyógynövényből készült. A Pannon Csillagda Látogatóközpont fantasztikus élményt nyújt annak, aki  kicsit több időt tud szánni a programra. Bakonybélből menetrend szerinti buszokkal egyénileg vissza lehet jutni Pénzesgyőrbe a parkoló autókhoz.
Akik gyalogosan térnek velünk vissza Pénzesgyőrbe, azokkal részben más utat választva elmegyünk egy Indián tábor mellett, felkapaszkodunk a Judit-forrás mész-tufa lépcsőin, letekintünk a meredeken leszakadó szurdokfal tetejéről a mélységbe. Szenzációs friss hírrel szolgálhatunk a virágok és a tavasz szerelmeseinek! A medvehagyma szőnyeg élénkzöld, ehető levelei között legalább 10 virág nyílik egy időben a Kerteskői-szurdokban! Túravezetők: Sárdy Julianna és Zábrák Károly

2017 0402 penzesgyor medvehagymas szikla 345Találkozási hely: Pénzesgyőr, temető melletti füves parkoló, Fő u. 4.
GPS: 47.230000, 17.787228
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. április 2. (vasárnap), 10:00 óra
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minmum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2017. április 1.)16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

20 eves BFNPI 150Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/ | Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20-ik évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra!

Tisztelt Medvehagyma Gyűjtők!

Sajnos a medvehagyma gyűjtésének lehetőségei mellett, a különböző programok szervezői elfelejtik a résztvevőkkel ismertetni a gyűjtés feltételeit. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén számtalan helyen találkozhatunk védett és nem védett helyen is ezzel a kora tavasszal előbújó növénnyel, amelynek jótékony hatásáról számtalan helyen olvashatunk.

2017 04 02 penzesgyor-medvehagymas201720Védett területen történő gyűjtéshez a Természetvédelmi Hatóság illetve a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges, és e két engedély csak együtt érvényes.
Míg nem védett területen, ahol a terület állami tulajdonban van az egyéni szükségletnek 2kg/fő/nap megfelelő mennyiség gyűjtését a terület erdőgazdálkodója köteles tűrni, a nagyobb mennyiség gyűjtése itt is az erdőgazdálkodó engedélyéhez kötött. Ha magántulajdonban lévő erdőben szeretnénk gyűjteni szedni, akkor is a terület erdőgazdálkodójának engedélye szükséges.

Kérjük, a fenti szabályokat szíveskedjenek figyelembe venni, és mielőtt medvehagyma gyűjtésre, szedésre indulnak tájékozódjanak a terület természetvédelmi besorolásáról.

Tisztelettel és köszönettel: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

2017 04 02 penzesgyor bakonybel boglarka

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012