Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Virágmező geotúra a Fekete-hegyre

Virágmező geotúránk során meggyőződhetünk arról, hogy a Fekete-hegy színes is tud lenni! Köveskál felől mandulafákkal szegélyezett szőlők között vezet az út a bazaltfennsík csillogó tavainak világába.2017 03 szabo attila fekete hegy tura700Természetesen a pazar kőzetfelhozatal egy geobotanikai túrán nem maradhat fű, azaz virág alatt: a festői szépségű Vaskapu-árokban megismerkedünk a vörös és fekete hólyagos bazalttal, kezünkbe foghatunk könnyű hólyagos, és könnyen morzsolható pöttyös „kukoricásodott” bazaltdarabokat. Meglátogatunk egy bazaltban fakadó forrást, és felpillantunk a rejtélyes „Vaskapu” bazaltbordásfalára is. A különleges földtani képződményeknek otthont adó Vaskapu-árokból csupán néhány lépéssel felkapaszkodunk a vulkánmező tetőszintjére, ahol egy teljesen más világban találjuk magunkat, békák, virágok, és tavacskák között.2017 03 26 viragmezo 345

Rövid, kényelmes séta után a Keleményes-kő „palacsintaszikláiról” már a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánjának szinte tökéletesen ép kráterére nézhetünk le. Itt nyílik a legjobb alkalom, hogy felidézzük, miként zúdult le innen hatalmas sebességgel egy forró törmelékár a mai Szentbékkálla felé, háztömbnyi sziklákat magával sodorva! A geotúra "csúcsélménye" még csak ezután következik: felkapaszkodunk az Eötvös Károly kilátóba, ahonnan az egész tájegység egyik legtökéletesebb panorámája terül a lábunk elé. Ha valaki különleges szögből, egészben szeretné látni a Káli-medencét, percek alatt szemléletesen „lepergetni” a környék izgalmas földtani múltját, a kilátó harmadik szintjén várjuk szeretettel!

A hegy lábánál visszasétálunk Köveskálra, búcsúzóul még bemegyünk a Mosóházba, ahol 2 „geocsemege” is vár minket 5 négyzetméteren belül! Szeretettel várunk mindenkit a tavaszi virágok és különleges kőzetek paradicsomában!

A geobotanikai túrát Szabó Attila természetvédelmi őr és Sárdy Julianna geotúra-vezető, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vezetik.

2017 03 kelemenyes ko 345
Találkozási hely:
Köveskál, mosóház (a református templom előtt)
GPS koordináta: 46.882408,17.604448
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. március 26., vasárnap 10:00 óra
Geotúra hossza: 8 km  
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2017. március 25.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

20 eves BFNPI 150Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/ | Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20-ik évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012