Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Rejtőzködő geo és kultúrtörténeti kincsek a Pécselyi-medence őszi színei mögött

Geotúránk kiindulásának helyszínén, az alig 100 lelket számláló Barnagon, körbepillantunk a falun, és megcsodáljuk a népi stílusú lakóházakat. Egy kőkereszttől visszatekintve a Kab-hegy pajzs alakja sokat elárul vulkáni működéséről. Zádorvár felé vesszük utunkat, ahol lábunk alatt a Fődolomit mesél nekünk kialakulása ősföldrajzi környezetéről. A karsztbokorerdőn át érkezünk ki a borókákkal tarkított gyepre. Miközben egy rövid sétával a népszerű kirándulóhely, a Zádorvár romantikus romjaihoz sétálunk, útközben már szemünk elé tárul a festőien szép Pécselyi-medence. Besétálunk a Zádorvár képzeletbeli kapuján a belsejébe, ahol a  falak történelmi és földtani titkokat is rejtenek… Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán.

Zador var emberrel PM vagott 690

A vár romjában épített kilátó körül körbetekintve a Pécselyi-medence csodás őszi színeiben, a lángba borult cserszömörce bokrokban gyönyörködünk. A háttérben megpillantjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balaton csillogó víztükrét is.  A hegyről lesétálva a bővizű Zádor-kút forrásának kitűnő karsztvizéből kortyolgatva szomjunkat csillapíthatjuk (a közelben régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású séd). Pécsely felé bandukolva észrevesszük, hogy a túránk kezdeti szakaszától eltérő domborzaton haladunk, mivel kőzethatárt léptünk át, miközben egyre jobban érezzük a Balatoni Riviéra mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el. A bájos, dimbes-dombos táj mesél és magyarázatot ad nekünk a geológiai felépítésében rejlő domborzati változatosságáról, itt ismerkedünk meg a Veszprémi Márga különleges tulajdonságaival. Pécsely központja is tartogat még számunkra geológiai érdekességeket és látnivalót. Őszi geotúránkat a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul fel elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk…

Találkozási hely: Barnag, bolt, buszmegálló (Fő utca 69-70) Pecselyi medence sziklafal PM 345
GPS: 46.979135, 17.747056
Geotúra dátuma és időpontja: 2016. október 30. (vasárnap), 10:00 óra
Útvonal, főbb érintett látnivalók:
Barnag – Zádorvár – Zádor-kút forrása – Pécsely, templom mögötti Dobogó-hegy útbevágása
Geotúra hossza: 5-6 km
Geotúra várható időtartama: 4,5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 18:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Pardi Melinda földtudományi és geoturisztikai munkatárs, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 87 555 307, mobil: +36 30 323 1201, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

További hasznos információ: Ez a geotúra autómentes túra, tehát túránk végén nem a kiindulási helyhez érünk vissza! Ezért célszerű – lehetőség szerint – autóbusszal érkezni Barnagra. A túra érkezési helyétől (Pécselyről) is autóbuszokkal lehet hazajutni. A túra rövidsége miatt természetesen a túra útvonalán vissza lehet gyalogolni Barnagra, aki csak autóval tud érkezni oda. A jelentkezésnél ezt kérjük előre jelezni!

Buszjáratok Veszprémből Barnagra:

Veszprém, autóbusz-állomás – Barnag, szövetkezeti bolt: 9:00 –> 9:43
Buszjáratok Pécselyről Veszprémbe:
Pécsely – Veszprém, autóbusz-állomás: 14:15 –>15:10; 15:00 –> 16:03

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Buszhttp://menetrendek.hu/ | Vasút: http://elvira.mav-start.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bakony–Balaton Geopark is részt vesz az őszi "NYITOTT BALATON" projektben! Részletek és további programjaink itt!

Garantált ajándékkal, levendulamagokkal és a látogatóhelyeinkre szóló, kedvezményes belépésre jogosító prospektussal kedveskedünk minden Nyitott Balaton programunkon!

Az őszi Nyitott Balaton akció további résztvevőiről és programjairól az alábbi képre kattintva informálódhat!970 90 2016 ősz másolata 700

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012