Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 61

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Óévbúcsúztató geotúra – "színről színre" a kőzetek birodalmában

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és egyben a Bakony–Balaton Geopark évzáró programján, a Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kulturális értékek bemutatása egyaránt szerepel.
Felsőörs geológiai kincsei 2014-ben megkapták az "Év földtani értéke a Bakony–Balaton Geoparkban" elismerést.

felsoors 345A Nosztori pihenőtől induló utunk első szakasza a festői szépségű Király-kúti-völgy kristálytiszta karsztforrásai, mohos sziklái között kanyarog, mígnem a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalába ütközünk. Ez azonban nem késztet minket megtorpanásra, mert az igazi sziklamászók merészségével és elszántságával felkapaszkodunk a völgy fölé meredő „mészkőbordára”, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra. (Kevésbé sportos résztvevőink egy kényelmes ösvényen érhetik el a vörös templomot, ahonnan együtt indulunk tovább.) Innen egy szép sztyeppréten átvágva már bent is vagyunk Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál”, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. A falut észak felé elhagyva az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.

Az út viszafelé is tartogat számunkra izgalmas állomásokat: egy őskori festékbánya gödreiben kipróbálhatjuk, hogyan is készül a kőből festék! A festői szépségű Király-kúti-völgyben arra is fény derül, hogyan válik a víz kővé, és a kő vízzé! A forrásnál még megtöltjük kulacsainkat (a hőmérséklet alapján lehet, hogy inkább otthon felforraljuk teának), majd még sötétedés előtt visszaérkezünk a találkozási helyre.

Nagy szeretettel várunk mindenkit az óesztendő utolsó geotúráján!

DSCF1917 345Találkozási hely: Nosztori pihenő Kalandpark (Térkép>>>)
Geotúra dátuma és időpontja: 2015. december 30. (szerda), 10:00 óra
Geotúra hossza: 10 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

A területről és a tervezett túraútvonalról még több fotó az alábbi linken található.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php | Vasút: http://www.elvira.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012