Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 61

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Rejtőzködő kincsek a Pécselyi-medence őszi színei mögött

Geotúránk kiindulásának helyszínén, az alig 100 lelket számláló Barnagon, körbepillantunk a falun, és megcsodáljuk a népi stílusú lakóházakat. Egy kőkereszttől visszatekintve a Kab-hegy pajzs alakja sokat elárul vulkáni működéséről. Zádorvár felé vesszük utunkat, ahol lábunk alatt a Fődolomit mesél nekünk kialakulása ősföldrajzi környezetéről. A karsztbokorerdőn át érkezünk ki a borókákkal tarkított gyepre. Miközben egy rövid sétával a Zádorvár romjaihoz sétálunk, útközben már szemünk elé tárul a festőien szép Pécselyi-medence. Besétálunk a Zádorvár képzeletbeli kapuján a belsejébe, ahol a  falak történelmi és földtani titkokat is rejtenek… Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán.

Zador var emberrel PM vagott 690

A vár romjában épített kilátóból körbetekintve a Pécselyi-medence csodás őszi színeiben, a lángba borult cserszömörce bokrokban gyönyörködünk. A háttérben megpillantjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balaton csillogó víztükrét is.  A hegyről lesétálva a bővizű Zádor-kút forrásának kitűnő karsztvizéből kortyolgatva szomjunkat csillapíthatjuk (a közelben régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású séd!). Pécsely felé bandukolva észrevesszük, hogy a túránk kezdeti szakaszától eltérő domborzaton haladunk, mivel kőzethatárt léptünk át, miközben egyre jobban érezzük a Balatoni Riviéra mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el. A bájos, dimbes-dombos táj mesél és magyarázatot ad nekünk a geológiai felépítésében rejlő domborzati változatosságáról, itt ismerkedünk meg a Veszprémi Márga különleges tulajdonságaival. Pécsely központja is tartogat még számunkra geológiai érdekességeket és látnivalót. Őszi geotúránkat a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul fel elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk…

Pecselyi medence sziklafal PM 345Találkozási hely: Barnag, Vegyesbolt, (Fő utca 69-70) GPS: 46.979135, 17.747056

Geotúra dátuma és időpontja:
2015. október 31. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Barnag–Zádorvár–Zádor-kút forrása–Pécsely, templom mögötti Dobogó-hegy útbevágása
Geotúra hossza: 5-6 km
Geotúra várható időtartama: 3-4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
Jelentkezési határidő: 2015. október  30. (péntek), 20:00 óra

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul el!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Pardi Melinda, a Bakony–Balaton Geopark földtudományi és geoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 323 1201, e-mail: pardi[kukac]geopark[pont]hu, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

További hasznos információ: Ez a geotúra autómentes túra, tehát túránk végén nem a kiindulási helyhez érünk vissza! Ezért célszerű – lehetőség szerint – autóbusszal érkezni Barnagra. A túra érkezési helyétől (Pécselyről) is autóbuszokkal lehet hazajutni. A túra rövidsége miatt természetesen a túra útvonalán vissza lehet gyalogolni Barnagra, aki csak autóval tud érkezni oda. A jelentkezésnél ezt kérjük előre jelezni!

Buszjáratok Veszprémből Barnagra:

Veszprém, autóbusz-állomás – Barnag, szövetkezeti bolt: 9:00 –> 9:43
Buszjáratok Pécselyről Veszprémbe:
Pécsely – Veszprém, autóbusz-állomás: 14:15 –>15:10; 15:00 –> 16:03

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php | Vasút: http://www.elvira.hu/

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012