Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Lóczy Lajos 1. geo-emléktúra

Tibet és a Balaton

20150509 Loczy emlektura Koloska

20150509 Loczy portre nyersLóczy Lajos halálának 95. évfordulója alkalmából egy hagyományt indítunk útjára. Minden esztendő májusában a Balaton környékének egy-egy nevezetes helyszínét bejárva emlékezünk meg a világhírű tudós munkásságáról és a földtudományokat népszerűsítő írásairól. Elsőként Balatonarács térségét választottuk, ahol szőlők közti nyaralójában évtizedeken át szerkesztette a Balaton-monográfiát és ahol örök álmát alussza a himalájai havasi gyopárral díszített síremlék alatt. Mostani geotúránk címéül életművének két legjelentősebb helyszínét választottuk: fiatal kutatóként Kelet-Ázsiában Tibetig jutott, majd egy évtized múltán megkezdte a Balaton térségének geológiai feltárását.

A résztvevők emléklapot kapnak!

Találkozó:

2015. május 9-én (szombaton) 10 órakor a balatonarácsi temető melletti parkolóban.

Program:

Lóczy vörös homokkő oszlopos sírjánál tisztelgünk a nagy földtudós emléke előtt, majd az Arácsi-séd csobogása kíséretében sétálunk ki a faluból. A Koloska-völgy szűkületénél a Nosztori Mészkő kőgátja alól előbukkanó karsztforrást nézzük meg. A virágokkal borított völgymedence végén a bővizű Koloska-forrás tavacskája fogad bennünket. Mellette a Sándorhegyi Mészkő vastag kőpadjait tanulmányozzuk. Innét a sűrű erdők fölé magasodó dolomitsziklák tetejére kapaszkodunk egy csodálatos kilátásért. Utunkat a karsztbokorerdővel fedett, hajdani hullámverés gyalulta, sík térszínen folytatjuk. A mai, gazdag élővilág képviselőivel és a triász időszak néhány fosszilis példányával is találkozunk.
A Sándor-hegy karsztkúpos lankáit magunk mögött hagyva jutunk fel a Tamás-hegy keskeny gerincére. A gyepes tisztásokon a rétegfej karrok köveit kerülgetve érkezünk a Jókai-kilátóhoz. Fatornyos magasából a Balaton keleti medencéje tárul elénk; Kenesétől Tihanyig siklik tekintetünk a tó tükrén. Lefelé az egykori szőlők évszázados kősáncai közt lépdelünk a Lóczy-barlanghoz. A föld alatti termek hűvösében felidézzük a hajdani Tethys-tenger trópusi forróságát, a Füredi Mészkő születésének körülményeit. Itt egy felszíni földtani csemegével is szolgálunk; megmutatjuk a Pannon-tó partvidékének sziklagörgetegeit. Ezután egy hosszabb séta következik a Balatoni-Riviérán egészen Arács központjáig.

20150509 Loczy emlektura TibetA túra állomásain beszélgetünk Lóczy Lajos pályafutásáról, munkamódszeréről, egyéniségéről is.

Geotúránk zárásaként – az alkalomhoz igazodva – egy ötórai tea elfogyasztása közben szót ejtünk Lóczy ázsiai utazásáról.

Túravezetők: Futó János geológus és Lóczy István geotúra-vezető, a Bakony–Balaton Geopark Partnere

Honlap: www.loczy.hu

A túra hossza: 10 km, várható időtartama: 6–7 óra, nehézsége közepes.

A túra térítéses, a részvételi díj: 1.200,- Ft / fő + 500,- Ft belépő a Lóczy-barlangba

Előzetes jelentkezés szükséges, módja: loczyistvan[kukac]gmail[pont]com, +36 30 642 7559, jelentkezési határidő: május 8. (péntek) este 8 óráig. A túra csak megfelelő számú jelentkező esetén indul!

Szükséges felszerelés: megfelelő ruházat, élelmiszer, fejenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez: Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php | Vasút: http://www.elvira.hu/ | Hajó: http://www.balatonihajozas.hu/

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012