Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Európai Geoparkok Hete: Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglakozás családoknak a Lóczy-barlangnál

Az Európai Geoparkok Hete alkalmából kedvezményes programajánlattal várja a látogatóit, melynek keretében az érdeklődők ingyenes geotúrán ismerhetik meg a Koloska-völgyet. Ezen felül geofoglalkozáson vehetnek részt mindazok, akik belépőjegyet váltanak a Lóczy-barlangba. Geotúránk alkalmával a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.20180527 koloska geoturak Juli stand 700Az „alagút végén” elénk tárul a Tethys-óceán végtelen víztömege, zöldellő nyitvatermő erdőket, dinoszauruszokat, és ősmadarakat hátán hordó szigetvilágával, megidézzük élettől nyüzsgő zátonyait, képzeletben lemerülünk langyos, jól átvilágított vizeibe, és nem félünk leszállni mélységeibe, a sötétség birodalmába sem, ahol a tengeralatti vulkánosság bíbor színben izzó lávakígyói vezetnek minket.
lóczy 004 345Utunk során nemcsak közvetlen közelről vesszük szemügyre, hanem meg is másszuk, megtapintjuk, „megcsepegtetjük”, és madártávlatból is megnézzük ennek a csodálatos letűnt világnak kézzelfogható emlékeit: a Lóczy-barlang gigantikus ferde mennyezetén üldögélve a 220 millió éves Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, amihez háttérképül a Balaton szolgál.
Kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk. Csillapíthatatlan kíváncsiságunk itt sem hagyhat cserben minket: választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, mért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre. A tisztást elérve a karsztvizekkel kötünk ismeretséget a forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, miközben a gyerekeknek egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa kínálja ágait. Rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves karrmező cserszömörcétől pirosló karsztbokor erdejébe, amely különleges állat-és növényvilággal lepi meg az odalátogatót. 
A Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúba20180527 koloska geoturak csoportkep 345n, ahol közösen lerántjuk a leplet a titokról. Szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből, meg is szólaltatjuk őket, hogy elmesélhessék, hol és miként születtek, és hogyan kerültek fehér mészkőbörtönükbe.
Ez után bebocsátást nyerünk a Lóczy-barlangba és megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait.
Visszatérve a felszínre a gyerekek geofoglalkozáson vehetnek részt és geomesét halgathatnak.

Találkozási helyszín: Arácsi vasúti megálló
GPS: 46.9625798,17.8975156
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. május 27. (vasárnap), 10:00 óra
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége:
könnyű-közepes
Geotúra jellege: A túra térítésmentes, a geofoglalkozáson a Lóczy-barlangba váltott jeggyel lehet részt venni.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. május 26.)16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ;weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

 2017 05 koloska 700

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012