Füstölgő gondolatok a dugóban: Autómentes Nap (szeptember 22.)


2017-09-12 automentes nap 11 cel 128 webFenntartható városok és közösségek című, 11. számú ENSZ célkitűzéshez kapcsolódik jelen cikkünk, mely a közelgő Autómentes Nap kapcsán született. Az Európai Mobilitási Hét fő célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése az autózás helyett.
Már nem csak a főváros „kiváltsága” a reggeli és délutáni erős városi forgalom. Lassan megszokássá válik a reggeli várakozás, araszolgatás és idegeskedés a forgalmi dugóban. Mégis csináljuk. Az utakon közlekedő autók száma folyamatosan növekszik, ami a városlakók életminőségének csökkenését hozza magával (zaj- és levegőszennyezettség, balesetek, stressz).
2017-09-12 automentes nap dugo web
A fenntartható közlekedés három fő ága a közösségi közlekedés, a kerékpározás és gyaloglás.          
2017-09-12 automentes nap biciklis 270  web2017-09-12 automentes nap rolleres 270 web  

Kicsiben, de mindannyian tehetnénk a változásért. Természetesen nem mindenkinek van lehetősége autóról kerékpárra váltani. Ebben az esetben a célcsoportot elsősorban azok jelentik, akik legfeljebb 5 km-re laknak a munkahelyüktől. A kerékpározás az „élhető város” koncepció szerves része. A kerékpár hely- és energiatakarékos, és nem okoz sem zaj-, sem légszennyezést. A kerékpározás hozzájárul a fenntartható mobilitás megteremtéséhez, továbbá hatékony és nem utolsó sorban egészséges.

2017-09-12 automentes nap bandi bicoval 345 web2017-09-12 automentes nap gyalogos 345 web

 

 

 

 

 

 

 
Persze ehhez szükséges lenne egyéb változásokra is, mint a közforgalmú terület újrafelosztása úgy, hogy az a gyalogosokat, a kerékpárosokat vagy a közösségi közlekedést hozza előnybe (pl. szélesebb járdák, új kerékpár- vagy buszsáv kialakítása, új forgalomcsökkentő intézkedések, sebességkorlátozások). Fontos lépés lenne, a kerékpárút-hálózat és a hozzá kapcsolódó létesítmények fejlesztése (bővítések, felújítás, kitáblázás, kerékpártárolók és kerékpárkölcsönzők).
2017-09-12 automentes nap ures busz web
Sokan csak a kényelem miatt választják az autót a közösségi közlekedés helyett. Persze ehhez olyan színvonalú közösségi közlekedést kell biztosítani, hogy átüljenek az emberek az autókból a közösségi járművekbe.
2017-09-12 automentes nap kzossegi közlekedes web 2017-09-12 automentes nap bicikliszerelo 345 webMég ha az Autómentes Nap egy évben csak egy napig tart is, és csak egy utópisztikus álom az autómentes város, mégis fontos célja, hogy ösztönözze a felelős autóhasználatot, így azok is hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb városi környezet létrehozásához, akiknek munkájukból kifolyólag mindenképpen autóval kell közlekedniük. Kiemelt cél az egy autóra jutó utasok számának növelése. Az „egy autóban egy ember” trendet látva cseppet sem meglepő az utak csúcsidei telítettsége.
Az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap célja, hogy a közlekedési módok használati aránya a fenntartható közlekedési módok javára változzon, mely mozgásszegény életmódunkban is jelentős javulást hozhat.

Ha alapos önvizsgálatot tartunk, rájöhetünk, hogy sokszor indokolatlan estekben is a slusszkulcs után nyúlunk. Pedig egy „egészségügyi séta” csak a javunkra válhat, ha gyalogosan, vagy biciklivel átdöcögünk a közeli szupermarketbe. A szabadidős tevékenységek alkalmat adnak arra, hogy felfedezzük a várost egy egészen más szemszögből, mint a rohanó forgalomban.
Ezeken a rendezvényeken lehetősége nyílik a városoknak, hogy szemléletformálással és a városlakók tájékoztatásával változást idézzenek elő az emberek magatartásában, és fenntarthatóbb közlekedési stratégiát próbáljanak közös erővel kialakítani.

Az idei Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap fő témája a tisztább közlekedési módok előnyeinek hangsúlyozása. Az érdeklődők megismerhetik a környezetbarát járműveket. Ilyenek közt tartják számon az elektromos, a hibrid, a gázüzemű (NGV), a cseppfolyósföldgáz-meghajtású (LPG) és a biogáz-meghajtású 2017-09-12 automentes nap eauto 345 webjárműveket. A közös autóhasználatot és a telekocsis utazási lehetőségeket is egyre inkább a köztudatban kéne elültetnünk.

A Bakony–Balaton UNESCO Geoparkot alaító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) idén harmadjára vesz részt foglalkoztató játékokkal Balatonalmádiban, az Autómentes Napon. Nekünk is fontos, hogy geoparkunk városai élhetőbb közösségi terek legyenek. Szervezünk autómentes geotúrákat és hangsúlyozzuk, hogy számtalan felfedezni való természeti kincset és értékek ismerhetünk meg a lakóhelyünk közelében is, az autóhasználatot minimálisra csökkentve. A BfNPI munkatársai a közös autóhasználatot és a telekocsis utazási lehetőséget megvalósítva próbálnak példát mutatni.
                                                                                                                   Kép forrása: https://elektromosautok.com/

         2017-09-12 automente nap levelesauto web

Kép forrása: http://www.focus.de

Felhasznált forrás: http://emh.kormany.hu/